Medicatieveiligheid

 

De apotheker bewaakt het veilig geneesmiddelengebruik van al onze patiënten. Om ons werk goed te doen, hebben wij verschillende gegevens van u nodig. Niet alleen persoonlijke gegevens (zoals uw geboortedatum en geslacht), maar ook gegevens over de medicijnen die u gebruikt en eventuele ziektebeelden. Dit voorkomt bijvoorbeeld een ongewenste combinatie van medicijnen die u niet tegelijkertijd mag gebruiken.

De identiteit van patiënt
Wij behandelen uw zorgvragen alleen als wij uw identiteit voldoende betrouwbaar kunnen vaststellen. Het is anders niet mogelijk voor ons om de medicatieveiligheid te garanderen. Hiervoor hebben wij minimaal uw volledige naam en geboortedatum nodig. Deze gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld en alleen gebruikt binnen de apotheek. 

Het medicatiedossier

In het medicatiedossier zijn uw gegevens opgenomen, zoals uw naam, adres, geslacht, eventueel bezorgadres. Daarnaast is het actuele en historische gebruik van medicijnen opgenomen en overgevoeligheden voor bepaalde medicijnen. Ook zijn eventuele ziektebeelden in het medicatiedossier opgenomen. Met al deze gegevens kunnen wij uw medicatieveiligheid bewaken.

Verstrekken van medicatiegegevens
De apotheek is verplicht om medicatiegegevens uit uw medicatiedossier aan u te verstrekken. Als u wilt dat deze gegevens aan u of aan andere zorgverleners worden verstrekt, kunt u contact opnemen met de apotheek. De verstrekking van gegevens vindt plaats met inachtneming van de privacywetgeving. De medicatiegegevens kunnen alleen aan andere zorgverleners worden verstrekt met uw instemming. Meer informatie hierover vindt u op de pagina 'Medische gegevens uitwisselen‘.

Opvragen aanvullende gegevens door de apotheek
Als er gegronde redenen zijn (bijvoorbeeld ontbrekende medicatiegegevens) vraagt de apotheek de ontbrekende gegevens bij u en andere zorgverleners op om uw medicatieveiligheid te waarborgen.

Verantwoordelijkheid van de patiënt
U blijft verantwoordelijk voor het aanleveren van wijzigingen van uw persoonlijke gegevens, uw geneesmiddelgebruik en over eventuele ziektebeelden. Als deze gegevens niet correct of onvolledig zijn, kan de apotheek uw medicatieveiligheid niet goed bewaken. Geef wijzigingen in uw situatie zo snel mogelijk door aan ons door. U kunt hiervoor het formulier ‘Inschrijven/wijzigen’ op deze website gebruiken of langskomen in de apotheek.